מומחים ממליצים: נשים בהריון צריכות פעילות גופנית

Spread the love

בהיריון אין הנחות. הרה? צאי להליכות. זה ישתלם לשניכם

סוף סוף, היריון. אפשר לאכול כמעט הכל וגם לנוח הרבה, כי תכלס, מה תעזור שמירה על המשקל ופעילות גופנית אם את צפויה לעלות בין קילו לשניים בחודש? עכשיו – מותר הכל.

נכון? מי שהיתה בהיריון או שאולי עכשיו היא מצפה ליורש או יורשת עצר קטנים בוודאי מכירה את המחשבות האלה. אלא שההיפך הוא הנכון – עכשיו זה הזמן לשמור על הבריאות, להקפיד על התזונה וגם על הפעילות הגופנית. במאמר שפורסם ב News Medical Life Sience, נכתב שפעילות גופנית במהלך ההריון מועילה הן לבריאות האם והן לבריאות העובר. לנשים הרות בריאות מומלץ לערוך כ-150 דקות לפחות של פעילות גופנית אינטנסיבית בינונית, כגון הליכה מהירה, מדי שבוע.

חשיבותה של הפעילות הגופנית במהלך ההריון

צאו החוצה, עשו הליכות, כל פעילות גופנית תיטיב אתכן בהיריון ולאחריו (pixabay)

פעילות גופנית סדירה מפחיתה את הסיכון לעלייה מוגזמת במשקל, סוכרת הריון, רעלת הריון, מקרוסומיה, יתר לחץ דם בהריון, לידה מוקדמת ודיכאון לפני ואחרי לידה בנשים הרות.

יתר על כן, פעילות גופנית סדירה מפחיתה עייפות אימהית, משפרת את איכות השינה ומגבירה מיומנויות נוירו-מוטוריות אצל יילודים.

למרות היתרונות הידועים של פעילות גופנית במהלך ההריון, רק 9% עד 15% מהנשים ההרות עומדות בהמלצות הפעילות הגופנית. לפיכך, אומרים המומחים, הכרחי לרופאים להבין מדוע נשים אינן משתתפות בפעילות גופנית סדירה באופן עקבי.

חוקרים בחנו בעבר את התפיסות והחוויות של נשים בפעילות גופנית במהלך ההריון. כמה מחסומים שנמצאו כדי למנוע מנשים הרות להשתתף בפעילויות גופניות קבועות כללו חוסר זמן, דאגות/חששות לבטיחות במהלך פעילות גופנית, תסמיני בריאות גופניים, חוסר גישה למתקנים/משאבים וטיפול בילדים והיעדר תמיכה חברתית.

כדי להתגבר על מחסומים אלו ולשפר את ההקפדה על פעילות גופנית במהלך ההריון, זוהו כמה התערבויות, כגון ייעוץ אישי, קבוצות פעילות גופנית ספציפיות להריון עם תמיכה חברתית ותמיכה מקצועית בריאותית לאורך כל תקופת ההיריון.

המחקרים מהללים

מחקר שנערך לאחרונה ב-Nursing for Health Women's Health חקר את החוויה של נשים בפעילות גופנית במהלך ההריון. מחקר זה הוא חלק מפרויקט הפיילוט הגדול יותר של התחלת הריון עם חוסן למסלולים אופטימליים כלפי מעלה (SPROUT), המחולק לשני חלקים. המחקר הנוכחי קשור לחלק השני, הנוקט בגישה איכותית.

משתתפות שהיו בין 11 ל-13 שבועות להריון נכללו בפרויקט SPROUT. הן חולקו באופן אקראי לכל אחת משלוש קבוצות האימון, שכללו קבוצת התערבות בפיקוח, קבוצת תרגול ביתי וקבוצת ביקורת.

הקבוצה הראשונה כללה שלושה אימונים אישיים בכל שבוע בקמפוס עם פיקוח.

משתתפות קבוצת ההתעמלות הביתית קיבלו דפי תרגילים וסרטונים מקוונים לפעילויות אימוני התנגדות ויומן תרגול ושינה.

הקבוצה השלישית היא קבוצת הביקורת, שאפשרה למשתתפות לעקוב אחר רמות הפעילות הרגילות שלהן.

המשקל, הגובה והמבחן התת-מקסימלי של כושר אירובי המכונה מבחן הליכון ההליכה באלקה של כל המשתתפות נמדדו בתחילת הדרך, כמו גם שלושה ושישה חודשים לאחר הלידה.

המשתתפות בשלוש הקבוצות קיבלו שעון פעילות למעקב אחר הפעילות הגופנית והשינה שלהן. שעוני פעילות אלו אפשרו גם את מדידת קצב הלב שלהן במנוחה ובתגובה לפעילות.

מה גילו?

טוב גם בשבילו. פעילות גופנית במהלך ההיריון (pixabay)

המחקר הנוכחי תיעד את נקודות המבט של נשים לגבי השתתפות בתוכנית אימוני הריון. החוקרים מדווחים גם על ההיבטים של התערבויות פעילות גופנית במקביל שתמכו בהשתתפות בפעילות גופנית.

יחד, ממצאים אלו חשובים ביותר לפיתוח קווים מנחים לפעילות גופנית במהלך ההריון.

פעילות גופנית אינה מצריכה ציוד יקר או מנוי לחדר כושר. למעשה, ניתן לבצע פעילות גופנית בצורות מסורתיות שונות, כגון עבודה בחצר, ניקיון הבית ותרגילי כוח תוך שימוש במשקל הגוף. המחקר הנוכחי סיפק לנשים רצועות התנגדות זולות לאימוני כוח.

היחס של אנשים לפעילות גופנית במהלך ההיריון הוא גורם חשוב הקשור למוטיבציה והקפדה על תוכניות פעילות גופנית. קשר אנושי נמצא כגורם מפתח לתמיכה, אחריות וחינוך.

ללא קשר לקבוצות, המשתתפות קיבלו מוטיבציה על ידי קבלת ייעוץ על הנחיות הפעילות הגופנית לנשים הרות. הן גם קיבלו מוטיבציה באמצעות הקצאת תרגילים ספציפיים לכל אישה באמצעות פגישות אישיות או מישהו שביצע איתם צ'ק-אין באמצעות טלפון, דואר אלקטרוני או טקסט.

נשים בקבוצת הפעילות הגופנית בפיקוח דנו בחשיבות שמומחה בתחום הבריאות ינחה אותן במפגשים האחד על אחד, מה שהניע אותן לדבוק בתוכנית.

מעניין לציין שמעקב הפעילות שימש גם מקור למוטיבציה ואחריות לכל שלוש הקבוצות. לשם כך, המשתתפות במחקר ציינו כי קבלת משוב יומי על רמת הפעילות הגופנית שלהם באמצעות מוניטור פעילות עזר להן לעמוד ביעדים.

מסקנות
תוכנית האימונים בפיקוח הייתה הרצויה ביותר אם תזמון גמיש והתאמה אישית של תוכן התוכנית היו זמינים. אינטראקציה אנושית, אפילו אינטראקציה שבועית, נוסכת מוטיבציה מוגברת, אחריות וביטחון עצמי בקרב המשתתפות

החוקרים גילו שהחסם העיקרי והשכיח ביותר עבור הנשים ההרות מלהירשם הוא היעדר הדרכה אישית מקצועית וציינו שיש לטפל בסוגיה זו בעתיד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *