חוקרים: הזיקנה מעלה את הסיכון לסרטן המוח
אתם יכולים לחיות נכון, לאכול נכון ולהתעמל אבל מגיל מסויים התאים במוח מזדקנים והם לא אוהבים להיות לבד אז הם גורמים לתאים אחרים להזדקן כמותם ובכך נגרמת אחת המחלות הקטלניות לאדם. מה בכל זאת ניתן לעשות?
גליובלסטומה היא אחת הצורות המסוכנות ביותר של סרטן. אפילו ניתוח, הקרנות וכימותרפיה עושות מעט נגד המחלה הפולשנית הזו, וחולים שאובחנו בה שורדים פחות מ-15 חודשים בממוצע.
גליובלסטומה מדכאת את מאמצי מערכת החיסון להסיר אותה, ומאמר זה מראה כיצד זה קשור כנראה לפנוטיפ ההפרשה הקשור להזדקנות (SASP).
למה אנחנו מזדקנים: הזדקנות התאים
ככל שהגוף שלנו מזדקן, יותר מהתאים שלנו הופכים לזקנים. תאים מזדקנים אינם מתחלקים או תומכים ברקמות שהם חלק מהן.
במקום זאת, הם פולטים אותות כימיים שעלולים להזיק, הידועים ביחד בשם הפנוטיפ הפרשה הקשור להזדקנות (SASP), המעודד תאים סמוכים להיכנס לאותו מצב הזדקנות. הנוכחות שלהם גורמת לבעיות רבות: הם פוגעים בתפקוד הרקמות, מגבירים דלקות כרוניות, ואף עלולים בסופו של דבר להעלות את הסיכון לסרטן ומחלות נוספות הקשורות בהזדקנות.
קיימות ארבע תת-אוכלוסיות תאים שונות בגידולי גליובלסטומה ממאירים, המתייחסות לקרבתם הפנוטיפית לסוגים שונים של תאי מוח, והפרופורציות של תת-אוכלוסיות אלו קובעות באיזה מבין שלושה סוגים כלליים היא יושבת .
באופן ספציפי, גידולים מזנכימליים, המכילים תאים הדומים לתאי גזע מזנכימליים, הם אנטי דלקתיים בצורה מזיקה: הם מקדמים מקרופאגים הקשורים לגידול, אשר מונעים פינוי חיסוני, וקשה יותר לטפל בהם באמצעות טיפולי הקרנות
תאים מזדקנים מעודדים גידולים קטלניים יותר
נחזור עכשיו למחקר שלנו, העוסק בסרטן המוח, מחקר זה התחיל בגידולים שנלקחו מבני אדם. צביעה עבור סמן ההזדקנות הנפוץ SA-β-gal אישרה שתאים מזדקנים היו נוכחים בגידולים אלו, וניתוח נוסף של מוטציות p53 מצא כי תאים אלו הם עצמם סרטניים. לא הייתה ראיה לכך ששינוי מולקולרי ספציפי כלשהו קשור לשיעור התאים המזדקנים.
במחקר זה, שפורסם במגזין הרפואי Nature Comunication החוקרים השתמשו במודל עכבר של גליובלסטומה שנועד לשחזר במדויק את מצב האדם. לעכברים אלו היו גידולים שדומים מאוד לעמיתיהם האנושיים המזנכימליים, כולל בביטוי גנים הקשור להזדקנות תאית. היו תאים מזדקנים בכל הגידולים הללו, הן באזורים גוססים והן באזורים מתרבים, שהיוו בערך 2% מגודל הגידול הכולל.
עכברים אלה עברו מניפולציה, כך שיהיו להם תאים מזדקנים שמתים בקלות עם הזרקת תרופה ספציפית. הזרקת תרופה זו, שתפקדה כסנוליטית בעכברים, שיפרה משמעותית את הישרדותם, וכך גם הזרקת התרופה הסנוליטית הידועה ABT-263.
כצפוי, גנים הקשורים ל-SASP היו מווסתים מטה בגידולים של העכברים שטופלו. באופן קריטי, הוכח שביטוי הגנים של גידולים אלה עובר גם מהסוג המזנכימלי לכיוון הסוגים הפחות מזיקים. ההשפעות על גנים הקשורים למקרופאגים הקשורים לגידול היו מועילות באופן דומה.
NRF2, גורם שעתוק שכיח בעל תכונות נוגדות חמצון ובדרך כלל קשור למניעת צמיחת גידול, נמצא כמקדם צמיחת גידול במקרה זה. לנטרול NRF2 היו השפעות דומות כמו הטיפולים הסנוליטיים.
תוצאות אלו מגיעות מתאי ועכברים, כך שהן אינן מוכיחות שסנוליטיקה תהיה יעילה נגד גליובלסטומה בבני אדם. עם זאת, כמות הנתונים התומכים, וזיהוי הגורמים המולקולריים הספציפיים ופרופילי ביטוי הגנים בנוכחות ה-SASP, מבהירים שכדאי לחקור הכוונה לתאים מזדקנים כאסטרטגיה לשימוש לצד טיפולים קיימים נגד גליובלסטומה.
מה אפשר לעשות נגד הזדקנות?
לצום. מה? כן! מה שקראתם צום לסירוגין, המתבצע כחלק מהשגרה היומיומית ולמעשה מצמצם את זמן האכילה היומי למספר שעות (למשל 6 שעות אכילה, 4 שעות וכו') וביתר הזמן צמים, לא אוכלים ורק שותים שתיה לא מתוקה וויטמינים נחוצים.
מה זה עושה? החל מ- 18 שעות צום הגוף מתחיל לעבור תהליך שנקרא – אוטופגיה. בתרגום חופשי, אוטופגיה, זאת אכילה עצמית. למה הכוונה? הגוף מתחיל לנקות את עצמו מרעלנים ומרקמות לא מתפקדות וממחזר אותם.
במקום לזרוק לפח האשפה הגוף משתמש באותם חלבונים ורקמות כדי לייצר חומצות חיוניות לתפקוד שלו – הוא למעשה מרפא את עצמו והופך את הפסולת לשימושית.
כן כזה מגניב הגוף שלנו. אנשים שהבריאות שלהם חשובה להם כולל הבריאות של המוח – כדאי להם לצום.