פוחדים לטוס? הכירו את הפסיכיאטר שמטפל בפחדים עם מציאות מדומה

Spread the love

ד"ר אנטוני נפתלי נמצא כבר 20 שנה בפנסיה, אבל לא נח לרגע. החשיבה שלו מחוץ לקופסא הביאה לפתרון אפשרי לפחדים הכי גדולים, כמו פחד מטיסה, פחד ממעליות ואפילו מחרקים. איך? מתמודדים עם המציאות המפחידה – בכאילו

Spread the love

ד"ר אנטוני נפתלי נמצא כבר 20 שנה בפנסיה, אבל לא נח לרגע. החשיבה שלו מחוץ לקופסא הביאה לפתרון אפשרי לפחדים הכי גדולים, כמו פחד מטיסה, פחד ממעליות ואפילו מחרקים. איך? מתמודדים עם המציאות המפחידה – בכאילו

לכל אחד יש פחד ממשהו וזה נורמלי ואפילו חיוני. מדובר במנגנון הישרדותי ממש, הרי, אם לא נפחד מאש, אנחנו עלולים להישרף, אם לא נפחד ליפול, אנחנו עלולים לקפוץ מצוק, נכון? אז הכל טוב ויפה, הפחד מסייע לנו להיות זהירים. אבל מה קורה כשהפחד משתלט לנו על החיים וממש מונע מאיתנו חיים נורמליים.

מה הייתם עושים למשל אם לא הייתם יכולים אף פעם לטוס לחו"ל, או לעלות למעלית? מה הייתם עושים אם לא הייתם מסוגלים לדבר עם אדם זר – הרי אם תיקלעו למצב חירום, תצטרכו להזעיק עזרה, לא?

פה כבר נכנסת לתמונה העזרה המקצועית – פסיכולוג, או במקרים קיצוניים אפילו פסיכיאטר שירשום מרשם לתרופות.

אז ד"ר אנטוני נפתלי, הפסיכיאטר הכי נחמד שיצא לי לדבר איתו, החליט לקחת את הנושא הזה ממש לקצה ולהניח את המטופלים שלו בתוך המציאות שממנה הם חוששים, רק ב"כאילו". הנה הריאיון שקיימתי איתו:

שלום ד"ר אנטוני נפתלי, מה שלומך?

חשיבה מחוץ לקופסא הטיפולית הרגילה, ד"ר אנטוני נפתלי, במרפאתו במכון הר כרמל בחיפה (יח"צ)

"שלום, אני בסדר גמור, תודה רבה"

כמה שנים אתה מטפל באנשים?

"אני בן 85, בגיל 65, כלומר לפני 20 שנה, סיימתי את העבודה שלי בבית החולים בני ציון בחיפה והתחלתי לעבוד במשרה מלאה בפרקטיקה פרטית, כלומר אני מטפל באנשים די הרבה שנים".

בדרך כלל אדם שמטפל כל כך הרבה שנים נוטה להיצמד לקלאסי והמוכר, איך הגעת לרעיון של משקפי מציאות מדומה?

"לפני 10 שנים ראיתי בפעם הראשונה משקפי VR, וחשבתי שזה ממש יכול להיות כלי טוב בטיפול. קניתי לעצמי משקפיים כאלה וניסיתי לבנות תכנית טיפולית לפחד מטיסה. אפילו צילמתי חלקים של הליך קניית הכרטיס, בדיקת הדרכון, נסיעה לנתב"ג, עלייה למטוס וכו', אבל חוץ משני מטופלים שהייתה לי איתם הצלחה חלקית, זה לא ממש עזר".

אבל אתה כמובן לא ויתרת

"נכון, המשכתי כל הזמן לחפש תכנית מקצועית של מציאות מדומה שתתאים לי לטיפול בפחדים ובמקרה לפני כחצי שנה, הנכד שלי, יהונתן, קנה משקפי VR והתחיל לשחק בהם וכשהוא הראה לי את זה, הבנתי שהם יותר מתקדמים ממה שהכרתי מקודם, מצאתי בגוגל איזו תכנית ונכנסתי לראות, אהבתי את זה מאוד והתחלתי לטפל באנשים עם זה".

אז התכנית המבריקה שלך מבוססת על משהו שמצאת בגוגל?

כן, יצרתי קשר עם אותה חברה שמייצרת תכניות וירטואליות למשקפי מציאות מדומה, הם חזרו אלי ואמרו שהם יושבים בליסבון וקבענו להיפגש בזום וככה התחיל הקשר שלי איתם. פגשתי אישה מאוד נחמדה מליסבון, פורטוגל שקוראים לה ליסה.

איך מגיעים לשבת במושב הזה כשיש פחד מטיסה? (pixabay)

הם ראיינו אותי ואפילו הציעו לשלוח אלי לישראל את המשקפיים וללוות אותי עם התכנית שהם יצרו ולא רק לטיפול בפחד מטיסה, כל מיני פחדים – פחד ממעליות, פחד גבהים, פחד ממקומות פתוחים (אגרופוביה), פחד ממבחנים, פחד מכלבים, אפילו פחד מחרקים…

ואו, עולם ומלואו

בדיוק, אני שמעתי את זה ואמרתי לעצמי שזה בדיוק מה שאני צריך כדי ללמד אנשים להבין איך בהתחלה לחיות עם הפחד ולא לאפשר לו למנוע מאתנו לתפקד ולאחר מכן ממש לטפל בפחד עצמו, ככל שנתמודד איתו יותר. כלומר לגרום לאנשים להגיד לעצמם – 'אני פוחד ממעליות, אבל אני מסתדר עם זה למרות זאת, עולה למעלית'; 'פוחד מטיסות אבל אני לומד להתמודד עם זה ולטוס' וכו'…

וזה קרה לפני חצי שנה, עד לאותו פתרון של משקפי מציאות מדומה, איך טיפלת באנשים עם פחד מטיסה?

בעבר היו הרבה דרכים לטפל בפחד, בעיקר תרופות וגם שילוב של נשימות ומדיטציות אבל זה לא בדיוק מה שאני רציתי, אני רציתי משהו מעשי ואז התחלתי עם התכנית הזאת עם המשקפיים, אני רואה שזה מאוד רציני ויש לזה השפעה ניכרת, התכנית הזאת מאוד חיובית.

הפחד מטיסה לא מתחיל בעלייה למטוס, זה מתחיל ממש כשהאישה אומרת לו שחייבים לטוס לארצות הברית, יש ברית לאיזה נכד וחייבים לטוס – כבר שם האדם חווה פחד ואז הוא צריך ללכת לרכוש את הכרטיס – זה עוד שלב של התעצמות הפחד – הוא לא רק מתמודד עם רגע אחד אלא עם כל רגע ורגע שבו הוא עסוק בנושא הזה של הטיסה הקרבה

ואיך מתמודדים עם זה במציאות מדומה?

אני מושיב אותו בסלון מדומה ומכין אותו לזה שהוא הולך לעלות עוד מעט למונית לנתב"ג – יש פחד מכניסה למונית שמקרבת אותו לפחד הגדול, המטוס, אז אני מדבר איתו ומרגיע אותו אני ממש מתלווה אליו לכל תהליך הטיסה וכל זה כשהוא עדיין יושב אצלי בקליניקה. אנחנו מפרקים לו את כל החוויה המפחידה לחוויות קטנות, בהתחלה רק צריך לקנות כרטיס, אחר כך רק צריך לעלות למונית, אחר כך לרדת מהמונית ולהיכנס לנמל התעופה, אחר כך לעלות במדרגות וכו' לבסוף הוא מגיע ממש לסיטואציה שבה הוא יושב בכיסא שלו במטוס ואז הוא ממריא ונמצא כאילו באוויר, ואני מלווה אותו ממש עד הנחיתה בארצות הברית וכל זה קורה במקום בטוח מבחינתו, באמצעות המשקפיים.

כשיש פחד ממעליות, אפילו התמונה הזאת מבעיתה (pixabay)

כלומר, עצם הטכנולוגיה הזאת, מאפשרת ממש להתמודד עם הפחד? כל פחד?

בוודאי, השיטה היא אותה שיטה. אני מטפל כבר בשני מטופלים שיש להם פחד קהל והושבתי אותם מולי ואני רואה במחשב את מה שהם רואים במשקפיים. אני אומר להם: תפנה שמאלה, תפנה ימינה, תתחיל לדבר עם האנשים שיושבים לידך בכיסא, תפנה לבחורה ותציג את עצמך, שזה ממש להיות שם. יש אנשים שלא מצליחים למצוא זוגיות כי הם ממש פוחדים לפנות לאנשים, יש אנשים שפוחדים ללכת לקניון כי הוא הומה אדם והפחד הגדול שלהם הוא שלא יהיה מקום בשולחן האוכל והם ייאלצו לשבת ליד אדם זר כדי לאכול, זה מפחיד אותם, אז אני מלמד אותם להתמודד עם זה, גם אם הם לא יגידו מילה לאותו האדם, הם יתמודדו עם הפחד ואז ילמדו לדבר ולהיות חופשיים.

ואו ואיך זה עובד בפחד ממעליות למשל?

אני מתחיל מזה שהוא לוחץ על הכפתור של המעלית ואז נכנס אדם אחד למעלית ואז עוד שניים והוא כבר מרגיש שזה צפוף לו מידי במעלית, אז אנחנו מורידים בן אדם אחד בקומה הבאה וככה עד שהוא מרגיש בטוח מספיק כדי לעלות למעלית וככל שהוא יתמודד עם זה וייכנס למעליות במציאות האמתית, ככה הוא יצליח יותר להיפטר מהפחד ואני מקווה שהוא יתקשר אלי ויגיד לי, דוקטור נפתלי, אני בסדר, אני מרגיש הרבה יותר טוב.

רוצים ליצור קשר עם ד"ר נפתלי? זה הטלפון 054-2252542

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *