יותר מידי אנטיביוטיקה: מעלה את הסיכון למחלות מעי דלקתיות (IBD)
פרדוקס מעניין הוא שהשימוש התכוף באנטיביוטיקה ניתן כדי למגר זיהומים ומזיקים כמו הליקובקטר ובפועל עלול לגרום למחלות מעי קשות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית.
לאמריקאים יש משפט שטוב לכל תחומי החיים ומתיישב נהדר גם בגילוי הזה של החוקרים.
choose your fights
הם אומרים. בחר את המאבקים שלך. ובמילים אחרות, יש כל כך הרבה דברים להתמודד איתם, בוא תבחר מה חשוב לך יותר ועבורו תילחם.
במחקר חדש שהתפרס על פני 18 שנה ובדק יותר מ 6 מיליון בני אדם נמצא ששימוש תכוף באנטיביוטיקה אצל אנשים מעל גיל 40 עלול להגביר את הסיכון לפתח מחלת מעי דלקתית (IBD). המחקר פורסם אתמול (ב) במגזין הרפואי Gut
החוקרים השתמשו בנתונים רפואיים של אזרחים דנים בני 10 ומעלה שלא אובחנו עם IBD בתחילת תקופת המחקר.
יותר מ-6 מיליון אנשים נכללו. ליותר מ-5.5 מיליון נרשמו תרופות אנטיביוטיות לפחות פעם אחת במהלך תקופת המחקר, שנמשכה בין 2000 ל-2018.
היו 36,017 אבחנות חדשות של קוליטיס כיבית ו-16,881 של מחלת קרוהן, שתיהן נופלות תחת מטריית IBD.
מה החוקרים גילו לגבי מחלות מעי ואנטיביוטיקה
שבהשוואה לאנשים שלא נוטלים אנטיביוטיקה, אנשים שנטלו לפחות סבב אחד של אנטיביוטיקה היו בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח IBD, ללא קשר לגיל. עם זאת, גיל מבוגר יותר היה קשור לסיכון גבוה יותר.
החוקרים דיווחו גם כי:
אנשים בני 10 עד 40 היו בסיכון גבוה ב-28% לאבחון של מחלות מעי, גילאי 40-60 היו בסיכון גבוה ב-46% לקבל אבחנה של IBD ואנשים מעל גיל 60 היו בסבירות גבוהה יותר ב-47% לאבחון
באשר למחלת קרוהן, החוקר דיווח:
מתי כן לקחת אנטיביוטיקה?
בכל זאת, בואו לא נשפוך את התינוק עם המים, המצאת האנטיביוטיקה אחראית במידה רבה לכך שבעידן המודרני אנשים עברו את גיל 50, כשבעבר רבים היו מתים מזיהום. כך שלדברי המומחים, למרות הסיכון, ישנם מקרים שבהם יש צורך באנטיביוטיקה.
"אל לנו למנוע או לקחת מהמחקר הזה שאנחנו לא צריכים להשתמש באנטיביוטיקה, אבל זה חיוני לא רק לרשום באופן אמפירי במקרים שבהם אנטיביוטיקה אינה מותאמת", אמר ד"ר אדם פיי, עוזר פרופסור במחלקה לרפואה והמחלקה לבריאות האוכלוסייה בבית הספר לרפואה של NYU גרוסמן בניו יורק.
ד"ר פיי אמר למגזין הבריאות HealthLine "אני אדגיש שניהול אנטיביוטי (כלומר, שימוש חכם ולא מופרז באנטיביוטיקה) הוא מפתח – לא רק חשוב למניעת עמידות לתרופות, אלא יש לו גם פוטנציאל להגביל את התפתחות מחלות ה- IBD (במיוחד אצל מבוגרים)".
"אני גם חושב שחשוב לזכור שאנטיביוטיקה עדיין יכולה לשנות את המיקרוביום, כולל אלה שלא משמשים לטיפול בזיהומים במערכת העיכול", הוסיף.
מה זה קרוהן וקוליטיס? בשתי מילים – לא כיף
המונח מחלת מעי דלקתית (IBD) מתייחס לשתי מחלות – מחלת קרוהן ומחלת קוליטיס כיבית.
מחלות אלה עלולות לגרום לדלקת כרונית של מערכת העיכול, שעלולה לגרום לנזק, על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). לא משנה איזו מחלה מהשתיים מאובחנת, לשתיהן יש תסמינים אופייניים דומים והם לא תענוג צרוף:
שִׁלשׁוּל
כאבי בטן
דימום רקטלי או צואה מדממת
ירידה במשקל
ועייפות
מומחים רפואיים אינם מבינים לחלוטין מה גורם ל- IBD, אך גורמים אפשריים כוללים את האפשרות של תגובה אוטו-אימונית שבה מערכת החיסון מגיבה לאיום הנתפס, כגון וירוס או גורמים סביבתיים, וגורמת לדלקת.
אפשרות נוספת היא שלמישהו במשפחה יש IBD או הפרעה אוטו-אימונית אחרת.
המחקר הנוכחי מצביע על כך שחשיפה לאנטיביוטיקה עשויה לתרום גם להתפתחות IBD.
"ישנם גורמי סיכון סביבתיים רבים נוספים, כולל דיאטות, חשיפה ל-NSAID (כדורים נגד כאבים ומיגרנות) וחיים בסביבה עירונית לעומת סביבה כפרית. אנטיביוטיקה ותנאי תברואה ירודים עלולים להפחית את המגוון הביולוגי במעיים, מה שמוביל לסיכון לדלקת כרונית", אמרה אחת החוקרות.
"גיל יכול גם לשחק תפקיד בגורם ל-IBD, בפרקטיקה שלנו, ההיסטוריה המשפחתית החיובית של חולי IBD הייתה בולטת יותר בקבוצות צעירות יותר. בחולים מבוגרים, אנו נוטים לקשר את זה לגורמים סביבתיים, כמו שימוש באנטיביוטיקה", אמר החוקר מסילי ל-Healtyline.