איך למנוע התדרדרות בראייה אצל הילדים? ההמלצות הקריטיות שחשוב ליישם
כן כולנו מבינים כמה קשה להעסיק את הילדים וכמה חייבים מידי פעם "לחטוא" במסכים, אבל נתונים שמתפרסמים כעת מראים שאם לא תעשו משהו ומהר – הראייה הטובה שלהם, לא תישאר כזאת לנצח
קוצר נשימה למשל, אנחנו מכירים, כמה הורים מחזיקים מכשיר אינהלציה בבית? כמה יודעים להגיד מה זה סיטורציה? אבל מה לגבי קוצר ראייה? לזה אין משאף. והנזקים לא פחות קריטיים.
פעם זה היה עניין גנטי, לרוב, מי שיש לו משקפיים יודע שצריך לעקוב אחרי הראייה של הילדים מגיל צעיר. אבל מה שהרבה אנשים לא הפנימו עדיין (כולל כותבת שורות אלה), זה שהמעורבות של מסכים בחיי הילדים שלנו, מעורבות כמעט בלתי נמנעת, גורמת במקרים רבים לדרדור הראייה בקרב כלל הילדים, בין אם הם נולדו עם גנטיקה 6/6 או לא.
לכן, בדיקות עיניים לילדים בגילאים 6-12, הן קריטיות לגילוי מוקדם של התפתחות בעיה כלשהי ולמניעת התדרדרות שלה.
בנתונים שמפרסמת עמותת לראות לרגל חודש המודעות לבריאות העין בקרב ילדים נאמר ש "במקרים רבים, בדיקות אלה מסייעות למנוע פגיעה חמורה בראייה ולעיתים אף עיוורון חד עיני".
מן הנתונים עולה כי שתי הבעיות הנפוצות ביותר עמן מתמודדים ילדים כיום הן "עין עצלה" ו"קוצר ראייה", אבל יש גם תסמונת CVS – Computer Vision Syndrom – גירוי בעיניים, יובש בעיניים, טשטוש ראייה, ראייה כפולה וכאבי ראש, פזילה נרכשת והפרעות בשינה.
קוצר ראייה: איך עוצרים את המספר?
אז איך נמנע מהזאטוטים המתוקים שלנו מצב של קוצר ראייה? מתייחסים למסכים.
הרי אם לנו קשה, למרות כל האזהרות, להימנע מצפייה במסכים לאורך כל שעות היום ועד לשעות הלילה הקטנות, אפשר רק לדמיין כמה קשה לילד להתאפק ולא להסתכל.
לדברי האופטימטריסטית רמית גרטי, יש מה לעשות, אבל זה מצריך מאיתנו פעולה הורית פחות נעימה המכונה – חינוך. לדבריה, "אם נקפיד עם ילדינו, על הטיפים הבאים, נצליח לצמצם ולו במעט, את
הנזקים שייגרמו להם עקב ציפייה ממושכת במסכים"
הימנעות ממסכים לפני השינה – והנה נגמרה האפשרות הכל כך מנחמת של לתת להם פשוט להירדם מול הטלויזיה. חינוכי ככל שיהיה המסר שבו הם צופים כרגע, קריאת סיפור לפני השינה עדיפה על מסכים מהרבה בחינות, על אחת כמה וכמה מבחינת בריאות העיניים.
מסך גדול עדיף על מסך קטן – אם כבר מסכים כי אין ברירה וצריך לקלח את התינוק ואין מה לעשות – אז להעדיף את מסך הטלויזיה על פני מסך הסמארטפון או הטאבלט ובכך לאמץ פחות את העיניים.
חוק 20-20 – כל 20 דקות עושים הפסקה של 20 שניות מהמסך ומסתכלים – 20 מטר קדימה, שימו תזכורת בטלפון, זה יכול להיות אחלה משחק.
מגן מסך הכולל סינון אור כחול – בעמותה ממליצים על מגן מסך מיוחד שלמען האמת קטונתי מלהבין בדברים האלה או להמליץ לכם, מגלה על ההמלצה הזאת יחד אתכם. (יודעים מה? אם תמצאו משהו סביר – תכתבו לי פה בתגובות לכתבה)
עבודה במצב לילה night light בטלפון או במחשב – אם אין ברירה והילד חייב מסכים לצורך שיעורי הבית למשל, אם חשוך בחוץ השתדלו שהאור שיוצא מהמסך לא יהיה חזק מידי. השימוש בהרבה אפליקציות כיום מאפשר את זה גם במיילים וגם בווטסאפ ובפייבוק וכו' מתאפשרת ראיית לילה. הנה ההסבר של ווטסאפ איך לעבור למצב לילה.
רצוי להיעזר בתאורה שולחנית שתאיר את השולחן משני צדדיו – אל תתנו לתאורת המסכים להיות היחידה שמאירה את החדר של הילד, לפחות שיהיה אור נוסף בסביבה.
יש להימנע מתאורת ניאון או הלוגן המשתקפות במסך.
ועכשיו להמלצה הכי הזויה שלא ידעתי שקיימת בכלל –
יש למקם את המסך באופן שימנע סנוור או השתקפות, ולכן רצוי שהוא לא יפנה לעבר חלונות. – אז קדימה, להזיז את המחשב נגד כיוון החלון.
רצוי לעבוד עם רקע בהיר וכיתוב כהה ולהימנע מצבעים זרחניים אשר מעייפים את העיניים.
לא להשתמש באותיות קטנות מדי.
מומלץ לעבור בדיקת ראייה ועיניים אחת לכמה שנים, במיוחד אם במשפחה יש קרובים הסובלים מבעיות אלה. במידה ואובחנה בעיית ראייה, חובה להיבדק ולקבל טיפול מתאים.
ואת ההמלצה האחרונה אנחנו עוד זוכרים מהקורונה – יש להקפיד על אוורור בחדר, הפעם למניעת יובש בעיניים.
צפו: מה חשוב לדעת בקשר לקוצר ראייה אצל ילדים (עמותת לראות)