יום כיפור: אמרו לכם לא להיות 'פנאטיים' ואם כבר לצום, אז עם מים? אז אמרו. מחקר חדש – צום בלי מים בריא יותר

צום יבש, צום יום הכיפורים (צילום: כרמית ראובן בצלאל)
מדענים בדקו אנשים מהדת הבאאהית ומוסלמים שצמו ברמאדן וגילו יתרונות בריאותיים עצומים ל"צום יבש" – צום בלי מים. עד כדי כך שאם עושים את זה למשך יממה (יהדות, מכירים?) זה נותן חיזוק למערכת החיסונית יותר מכמה ימים של צום עם מים
הנה נקודה לחשבון נפש, אנשים מחליטים לצום, רק פעם בשנה, יום כיפור. מיד קופצים עליהם מכל הכיוונים שוחרי הבריאות ואומרים שהגוף צריך את הוויטמינים שלו, הגוף צריך את הנוזלים שלו.
זה נכון. אבל הגוף הוא מכונה מופלאה ולאנושות, אם תשאלו רופאים ומדענים, אין הרבה מושג לגבי המכונה הזאת ששבה ומפתיעה אותם בכל פעם מחדש.
אם אתם צמים פעם בשנה ביום כיפור, ייתכן שתתחילו לצום כמה פעמים בשנה, אם לא צמתם עד היום ואתם אוהבים את הבריאות שלכם, ייתכן שתתחילו לצום אחרי המחקר הזה.
אוקיי דיאטה, אבל צום? ברצינות?
במילה אחת – כן. התשובה היא כן, זה רציני. בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים ותזונאיים ממליצים על מה שנקרא – צום לסירוגין.
הסיבה היא שרק לכלי הזה – צום – יש את היכולת "לאפס" את הנזקים שאנחנו גורמים לעצמנו עם התזונה. כולם כמובן מתנגדים למצבים מסוכנים כמו אנורקסיה, אבל צום לסירוגין, המצמצם את משך האכילה במהלך היום לארוחה אחת או שתיים ביום – מאפשר למעשה לגוף להתפנות לתהליכים רבים שמשפיעים באופן ישיר על הבריאות שלנו.
אבל צום לסירוגין מצריך כוח רצון שאין להרבה אנשים ולכן ההמלצה היא לאפשר לגוף ולמערכת העיכול לנוח מאכילה פעם פעמיים בשנה, לפחות ליממה אחת, כפי שקורה ביהדות ביום הכיפורים, או למשך כמה ימים שבהם אוכלים רק בערב כמו ברמאדן או בצום של בני הדת הבאהאית.
ייתכן שבגלל הסכנות הטמונות באנורקסיה ובולמיה, מחלות קשות שנגרמות כתוצאה מרצון של אנשים ובעיקר נשים ונערות לרזות ולהיות אטרקטיביות, היה קשה להמליץ על זה, אבל כיום, כשיש דרישה הולכת וגוברת של תזונה כאורח חיים בריאותי ולאו דווקא מתוך כוונה לרדת במשקל – התחילו להופיע ההמלצות מגובות במחקרים המגלים את היתרנות הבריאותיים של הצום.
מה הצום עושה לגוף?
ובכן, הוא מוריד לו. מוריד מדדים ומאזן – צום עושה כל כך טוב עד שישנה המלצה ממש לצום באופן קבוע לסירוגין. TRF הוא מונח ידוע בתחום התזונה המדבר על הגבלת האכילה באופן קבוע, כאורח חיים ולאכול רק לאורך 8 שעות ביום, בעוד 16 שעות מוקדשות לצום. ההשפעות הן מדהימות – ירידה במשקל היא אחת מהן, אבל יש גם ירידה ברגישות לאינסולין, ירידה ברמות הגלוקוז בדם, ירידה בלחץ הדם, ירידה בתחושת הרעב (כן, כן, צום גורם לנו להיות שבעים) הצום מאפשר לגוף לטפל בכל מיני מוקדים דלקתיים ולמעשה בכך מפחית מדדי דלקת ותורם לתחושה טובה יותר, נטולת כאבים כרוניים למיניהם.
עד כאן מוכר, כבר הבנו שזה נחוץ לגוף – ניקוי רעלים שכזה, פעם בשנה. אז מה חדש? עד עכשיו הייתה התנגדות רבתי לצום ללא שתייה ומי שצם ללא שתייה עשה זאת אך ורק מטעמים רוחניים. כיום מתברר שדווקא העדר השתייה מעלה את התרומה של הצום למערכת החיסון ולזרימת הדם.
המחקר החדש עסק בעיקר בנחקרים שצמו מסיבות דתיות – הדת הבאהית בעיקר.
הבאהאיים צמים במשך 19 ימים בחודש מארס בכל שנה. החוקרים ביקשו לבדוק את היתרונות הבריאותיים המיוחסים לצום זה בעיקר משום שהוא צום יבש.
לדברי החוקרים "בדקנו האם BF (צום בני הדת הבאהאית) הפחית את ההוצאה האנרגטית לאחר ארוחה והאם הוא משפר מדדים אנתרופומטריים ופרמטרים מטבוליים מערכתיים ורקמות".
"במהלך BF, מצאנו ירידה במשקל הגוף, באינדקס מסת הגוף, בשומן הגוף וברמת הגלוקוז בדם. העלייה שלאחר הארוחה בהוצאה האנרגטית הייתה נמוכה יותר והתרמוגנזה הנגרמת על ידי דיאטה נטתה להיות נמוכה יותר".
"אספקת הגלוקוז והליפוליזה ירדו. חמצון הגלוקוז גדל, מה שמעיד על שיפור ברגישות לאינסולין. BF עשויה להיות גישה מבטיחה לירידה במשקל ולשיפור חילוף החומרים והבריאות. עם זאת, מחוץ להקשר של צום על רקע דתי, דילוג על ארוחה בערב (ביטול ארוחת ערב) עשוי להיות מומלץ, מכיוון שנראה היה שחילוף החומרים מופחת בערב".
צפו בד"ר מינדזי פלז מדברת על היתרונות הבריאותיים של הצום היבש, צום ללא שתייה.